Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και Ευβοία τίθενται σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code

Έκτακτη Συνεδρίαση του Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.  Π.Ε. Φθιώτιδας

10 Αυγούστου 2026

του/της Newsroom

Σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code, τίθενται για σήμερα, μετά και την συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για τις πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιών, οι ακόλουθες περιοχές, καθώς σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

* H Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της Νήσου Κυθήρων)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

* Η Περιφέρεια Κρήτης

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

* Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Από την Πολιτική Προστασία υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση κινητοποίησης Red Code προβλέπει την πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες, υλικά και μέσα για την ετοιμότητα ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση καταστροφικού φαινομένου, ενώ παράλληλα δρομολογούνται δράσεις βραχείας αποκατάστασης, αρωγής και υποστήριξης για τη μετρίαση των επιπτώσεων της καταστροφής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στις παραπάνω περιοχές καλούνται να συγκαλέσουν άμεσα τα Τοπικά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) αντίστοιχα, προκειμένου να εξετάσουν θέματα που συνδέονται με την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Λόγω των προβλέψεων για ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως ανακοινώθηκε, διατηρεί σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας. και θα αυξηθούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων βρίσκεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Έκτακτη Συνεδρίαση του Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.  Π.Ε. Φθιώτιδας

Πραγματοποιήθηκε, χθες Κυριακή 9 Αυγούστου 2026, έκτακτη συνεδρίαση του ΠΕ.Σ.Ο.Π.Π. της Π.Ε. Φθιώτιδας, με τηλεδιάσκεψη, από τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Κ. Σανίδα, κατόπιν ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ (κατηγορίας 4) σε περιοχές αρμοδιότητας του Δασαρχείου Αταλάντης και ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ (κατηγορίας 3) σε περιοχές αρμοδιότητας Δασαρχείων Λαμίας, Σπερχειάδας. Σημειώνεται ότι και αύριο ολόκληρη η Π.Ε. Φθιώτιδας θα βρίσκεται σε Κατάσταση Συναγερμού RED CODE από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η έκτακτη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας της Π.Ε. Φθιώτιδας, με στόχο την παρακολούθηση της εξέλιξης των συνθηκών, την αξιολόγηση των νέων δεδομένων και τον συνεχή συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επικαιροποίηση των προληπτικών ενεργειών και στην πλήρη ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών και επιχειρησιακών μέσων, ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής κινητοποίησης, εφόσον απαιτηθεί.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε την Κυριακή 09/08/2026 και ισχύει για την Δευτέρα 10/08/2026 προβλέπεται ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ (κατηγορίας 4) σε περιοχές αρμοδιότητας του Δασαρχείου Αταλάντης και ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ (κατηγορίας 3) σε περιοχές αρμοδιότητας Δασαρχείων Λαμίας, Σπερχειάδας.

Σε εφαρμογή της υπ. αριθμ. 114949/30-04-2026 (ΑΔΑ: ΡΣ8Ο7ΛΗ-Ν6Ρ) Απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας θα ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές ΝATURA καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση όπως ορίζονται στις διατάξεις του Ν.998/1979 (Α΄289) για την αντιπυρική περίοδο 2026

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ