Στο σφυρί ιστορικές βιομηχανίες της Ελλάδας

Κάποτε ήταν ηχηρά ονόματα του επιχειρείν και των εκδόσεων. Σήμερα βιώνουν δύσκολες στιγμές, αδυνατώντας να αποπληρώσουν συσσωρευμένα χρέη ετών που γονάτισαν ιστορικές εφημερίδες και ομίλους με δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο. Γνωστές οικογένειες της ακτοπλοϊας και πάλαι ποτέ ιστορικές βιομηχανίες έρχονται αντιμέτωπες με πλειστηριασμούς κατοικιών, αγροτεμαχίων, οικοπέδων, εργοστασίων για οφειλές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η υπεροπτική πάλαι […]

20 Νοεμβρίου 2018

του/της Newsroom

Κάποτε ήταν ηχηρά ονόματα του επιχειρείν και των εκδόσεων. Σήμερα βιώνουν δύσκολες στιγμές, αδυνατώντας να αποπληρώσουν συσσωρευμένα χρέη ετών που γονάτισαν ιστορικές εφημερίδες και ομίλους με δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο.

Γνωστές οικογένειες της ακτοπλοϊας και πάλαι ποτέ ιστορικές βιομηχανίες έρχονται αντιμέτωπες με πλειστηριασμούς κατοικιών, αγροτεμαχίων, οικοπέδων, εργοστασίων για οφειλές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η υπεροπτική πάλαι ποτέ εκδότρια της εφημερίδας «Εξπρές» Αλίντα Καλοφωλιά, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ο Αχιλλέας Φλώρος, η Βασιλική και ο Στυλιανός Φωκάς των ομώνυμων πολυκαταστημάτων, η ιστορική εταιρία Πετζετάκις φιγουράρουν μεταξύ πολλών άλλων στους πλειστηριασμούς που δίνουν και παίρνουν τα τελευταία χρόνια.

Απτό δείγμα και αυτοί, της οικονομικής κρίσης που σάρωσε τα πάντα στο περάσμά της χωρίς να κάνει διακρίσεις ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η επιμονή κάποιων να απολαμβάνουν την ζωή που έκαναν προ κρίσης αποδείχτηκε καταστροφική.

Όταν αποφάσισαν να βάλουν έστω και προσωρινά φρένο, η κατάσταση ήταν πλέον μη αναστρέψιμη.

Πετζετάκις: Ο Γιώργος και το αγροτεμάχιο στην Πάτρα

 

Κάποτε ήταν το σύμβολο του ελληνικού επιχειρείν, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, μια εταιρία ζηλευτή με πορεία που είχε αφήσει άφωνους τους ανταγωνιστές της. Σήμερα, σχεδόν τίποτε δεν έχει απομείνει από τον όμιλο-κολοσσό που έστησε ο δαιμόνιος Αριστόβουλος Πετζετάκις, ένας επιχειρηματίας με οξύτατη αντίληψη. Ο γιος του Γιώργος που τον διαδέχτηκε στην «Πετζετάκις» μετά τον αιφνίδιο θάνατό του δεν αποδείχτηκε άξιος συνεχιστής της εντυπωσιακής διαδρομής που είχε διανύσει η εταιρία στα χέρια του πατέρα του. Ασχολιόταν περισσότερο με τις ανάγκες της συζύγου του Γκαμπριέλας όπως γράφτηκε κατά κόρον και τις ειδυλλιακές ηλιόλουστες ημέρες στη Φλόριντα. Εκεί όπου διατηρούσε μια έπαυλη 1500 τ.μ. την οποία πούλησε το 2011, λίγες εβδομάδες μετά την σύλληψή του για χρέη προς το δημόσιο, όταν πλέον η εταιρία όδευε προς το λουκέτο.

Με συσσωρευμένες οφειλές που ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ, όλα της τα περιουσιακά στοιχεία βγήκαν στο σφυρί, ακόμη και ένα αγροτεμάχιο στην θέση Καμιόνια, στα Βραχνεϊκα της Πάτρας.

Βγαίνει για δεύτερη φορά σε πλειστηριασμό στις 29 του μήνα, αφού ο πρώτος που διεξήχθη πέρυσι κηρύχθηκε άγονος με τίμημα 88.000 ευρώ για τον όποιο ενδιαφερόμενο.

Είναι ό,τι απέμεινε από έναν κραταιό κάποτε όμιλο που έστησε ένας ευφυέστατος άνθρωπος και διέλυσε ο γιος του, που αποδείχτηκε εκ των περιστάσεων πολύ λίγος.

Με συσσωρευμένες οφειλές που ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ, όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Πετζετάκις βγήκαν στο σφυρί. Το εργοστάσιο του Πετζετάκι είχε βγει πέρυσι σε πλειστηριασμό. Από την τεράστια περιουσία της οικογένειας το μόνο που απέμεινε είναι ένα αγροτεμάχιο στα Βραχναίικα Πατρών, που εκπλειστηριάζεται και αυτό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024