Η γοητευτική συνοικία των ταμπάκηδων της Άμφισσας

Στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης της Άμφισσας, βρίσκεται ο οικισμός της Χάρμαινας. Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά των Σαλώνων, κοντά στο κάστρο της Ωργιάς και καλύπτει έκταση 10,5 στρεμμάτων. Χάρμαινα είναι τούρκικη λέξη που σημαίνει συνοικία. Έγγραφες μαρτυρίες της ύπαρξης της χρονολογούνται από τα μέσα του 17ου αιώνα. Δημιουργοί της θα πρέπει να ήταν κάποιοι βιοτέχνες από […]

9 Νοεμβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης της Άμφισσας, βρίσκεται ο οικισμός της Χάρμαινας. Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά των Σαλώνων, κοντά στο κάστρο της Ωργιάς και καλύπτει έκταση 10,5 στρεμμάτων. Χάρμαινα είναι τούρκικη λέξη που σημαίνει συνοικία. Έγγραφες μαρτυρίες της ύπαρξης της χρονολογούνται από τα μέσα του 17ου αιώνα. Δημιουργοί της θα πρέπει να ήταν κάποιοι βιοτέχνες από τη Θεσσαλία και συγκεκριμένα από την πολίχνη Χάρμαινα που βρίσκεται στον Κίσαβο κοντά στην Αγυά και το 1277 διατηρούσε έδρα Επισκοπής.

 

Εκεί ζούσαν αρχικά κατά κάποιο τρόπο στο περιθώριο, οι πρώτοι βυρσοδέψες, περιφρονημένοι λόγω της ξένης προέλευσης τους και της ταπεινότητας του επαγγέλματος. Εγκαταστάθηκαν σε αυτή την περιοχή, διότι υπήρχε ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και άφθονο νερό χωρίς προσμίξεις που κατεβαίνει από τον ορεινό όγκο της Γκιώνας, στοιχεία που ευνοούν την ανάπτυξη της βυρσοδεψίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την περίοδο 2004 – 2007 ο Δήμος Άμφισσας προχώρησε στη μελέτη και υλοποίηση ενός σημαντικού έργου ανάπλασης της παραδοσιακής συνοικίας. Σε ένα από τα τέσσερα κτίρια ιδιοκτησίας του Δήμου στεγάζεται η «Πινακοθήκη Παπαλουκά» με 25 ανθίβολα του μεγάλου ζωγράφου. Το 2011 ο Δήμος Δελφών αναδείχτηκε  νικητής στον πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Τουρισμός και Ανάπλαση Χώρων – Περιοχών» για τη συνοικία Χάρμαινα.

 

 

                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ξεχωριστό κτίριο στο κέντρο του οικισμού, ήταν το Τουλασίδι. Το όνομα του προέρχεται από τη λέξη «τολάς», δηλαδή το δέρμα του οποίου έχει φύγει το μαλλί. Είναι ένα κοινόχρηστο κτίριο το οποίο χρονολογείται μεταξύ 17ου και 18ου αιώνα, όταν οι βυρσοδέψες το έχτισαν για να σκεπάσουν την πηγή της Χάρμαινας. Εκεί έπλεναν τα δέρματα που επεξεργάζονταν. Έχει κριθεί διατηρητέο και σήμερα χρησιμοποιείται για εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γίνεται σε αυτό το ξύπνημα του Στοιχειού της Χάρμαινας τις Απόκριες.

Extra Tip: Η Χάρμαινα προσφέρει – χωρίς υπερβολές – τον πιο εντυπωσιακό πολυχώρο αναψυχής, με φαγητό και καφέ στο μαγευτικό της περιβάλλον

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Απριλίου 2024